June 17, 2008

Bedtime story…!!!!

Posted in Uncategorized tagged at 3:27 AM by anokberanok

Ada seorang mamat mualaf…muda lagi umurnyer…lebih kurang 30an la kot….baru seminggu masuk islam…dia nie mulaf india…tak tau langsung tentang islam nie…baru nak belajar…die nie bagus sebab rajin bertanyakan orang tentang islam….pada suatu hari tu, ade la member sepekerjaan ngan dia nie ( kerja pejabat la kot…aku pn x tau) ajak pegi sembahyang terawih kt surau hujung kampung…(si mamat nie aku x tau nama aku panggil abdullah la..) “lah…jom pegi terawih malam nie…” kate membernyer…punya la risau mamat nie, die pn cakap..”aku baru jer masuk islam, x berapa pandai sangat nak sembahyang nie, dulu hempas kelapa tau la kot” …….member die ckp-“alah…ape plak nak susah..ko follow jer aper imam buat nanti…aper nk takut..nanti aku bleh ajar ko..” kate abdullah-“Ermm…kalau dh mcm tu, xpe la..aku ikut…aku bkn nyer aper….takut silap nanti…malu plak aku”….”Kalau macam tu, malam nie aku tunggu ko kt surau”kate membernyer berseloroh…

(jam 8.00 malam, hari yang sama)

Pada malam tu…kebetulan orang x ramai sangat…maklumlah…malam 7 likur….org sibuk dh nak raya….biase la kn..org kite…si abdullah nie, bile dh tengok org x ramai sangat…kurang la nervous nyer…x sampai satu saf pn penuh…lebih kurang dalam 10 org+imam…nak dipendekkan cerita….mamat nie pn sembahyang la ikut imam…yang member die nie duduk kt belakang si mualaf nie….imam angkat takbir, die pn ikut…dan seterusnya…..yang kawan die nie punya la dengki…dia pn cuit la mamat nie kt belakang..yang mamat nie pulak..pn ikut sama cuit kt belakang imam…imam plak rilek jer buat xtau…pastu plak, member dier tu jentik telinga member mualaf nie….punya la terkejut mamat nie….terus dier ikut kasi kt imam plak…tersentak imam kene jentik telinga…

past 2-3 rakaat, nak msk tahiyyat akhir…dlm keadaan sujud…member abdullah nie susun sepuluh jari dier…(mcm nk mintak ampun) terus suntut kt bontot belakang abdullah…punya la pedih, abdullah tahan jer…muka dier berkerut menahan kesakitan….ape lagi past 2…terus dier apply kt imam depan nyer…..THUS!!! sepuluh jari menyuntut punggung…terbeliak mata tok imam….dengan sepantas kilat, tindakan reflect dan adrenalin….tok imam melancarkn serangan kekuda ke belakangnya….kekuda itu terus mengenai kepala abdullah…ADUH!!!…abdullah mengerang kesakitan tak terhingga…sambil menggosok kepala….abdullah tanpa berlengah lagi…terus meng’follow’ perbuatan imam tadi ke mangsa dibelakang nya…member abdullah yang tadinya….terbahak ketawa tidak menyedari dier akan menerima balasan yang amat hebat dari abdullah…DBUAKKK!!!! terpelanting si mamat tadi ….terus tersemat di dinding belakang surau….hilang ingatan seketika….terkulai layu….

THE MORAL OF THE STORY

jangan kita menganiaya orang yang tak tau ape – ape ( dgn kate lain nk khianat la )…sesungguhnya tuhan itu maha kaya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: